Kanske man kan försöka se båda sidorna av myntet?

Jag blir så trött. Det är förmodligen bara de som lever under en sten som möjligvis har missat att mina svenska SAS-kollegor på FD har strejkat de senaste dagarna. Överallt på internet och på sociala medier läser jag inlägg av folk som fullkommligt spyr galla över SAS-piloterna och över hur de ens har mage att att strejka när de har en snittlön på 78 000 kronor.
Först och främst så vill jag bara säg att det är inte löner på 78 000 som de strejkar för! Och en lön på 78 000 har du när du har måånga års anciennitet i sällskapet. Har inte du löneutveckling där du jobbar också? Om inte, vad är det som hindrar dig från att bli pilot i SAS och tjäna 78 000 i månaden då? 
Den lönen de faktiskt strejkar för att få upp är de nyanställda styrmännens ingånglöner som ligger på 28 845 kronor i månaden. Det är inte många tusenlappar mer än vad jag har i lön och då jobbar jag i kabinen. Jag har heller inga studielån på cirka miljonen som vissa nyutbildade piloter har. 
 
Sedan 2009 har SAS tyvärr gjort stora förluster, (detta mycket på grund av att många väljer lågprissällskap, men det är en annan historia som vi kan ta en annan gång) och 2012 fanns det ingen annan utväg än att sänka de anställdas löner för att sällskapet inte skulle gå i konkurs. Lönerna sänktes med 15 ((!!!) procent, och nu är alla helt uppjagade över att piloterna vill ha 3,5 procent i löneökning istället för 2,2 procent som anses normalt. Ursäkta, men fick ni med er det att lönerna gick ner 15 procent för 4 år sen?  
 
Det är många som skriver att det är fräckt och bortskämt av piloterna som strejkar när de har så bra löner och att det finns andra som "förtjänar" att strejka för att deras löner "faktiskt är dåliga", tex sjuksköterskor, poliser, brandmän etc. Var är det argumentet aktuellt i en fråga om pilotstrejk? Vad är det som hindrar andra yrkesgrupper att strejka? Sluta gnäll över att andra strejkar när du har samma rättighet att göra det själv. 
 
Det är trist att det är så många som blivit drabbade av denna strejk, men man kanske kan försöka att så båda sidorna av myntet? Och ibland är det så drastiska åtgärder som strejk som behövs för att det ska ske något. Jag stöttar piloterna i denna strejk, och jag var själv beredd på att bli permitterad på grund av att mina pilotkollegor här i Norge också eventuellt skulle gå ut i strejk, men där kom de till enighet innan en strejk blev nödvändig. 
 
Jag skulle egentligen kunna göra en jättelång utläggning om detta men det känns inte lönt då de allra flesta ser på denna här strejken med något missvisande glasögon. Det är trist när folk ska uttala sig när man inte ens är en gnutta insatt i flygbranchen, men what to do?
 
Om folk bara visste vad för förutättningar pilotyrket ger och hur påfestande det faktiskt kan vara att jobba i flygbranchen så kanske de skulle förstå. Om vissa kunde se allt annat bakom den där höga lönen, så kanske de skulle inse att de är värda den lönen, och den löneökning som de strejkar för. Om de visste om allt ansvar, all press och den långa vägen de gått för att få den lön de har, kanske folk skulle förstå då. 
 
Jag får ofta frågan om jag inte är rädd när jag är på jobbet. Svaret är nej. Jag vet hur kompetenta och duktiga våra piloter är. Jag har en enorm respekt och stor tillit till mina piloter, om fler hade det kanske de skulle inse att det de strejkar för är helt rimligt.
Men folk ser bara en snittlön på 78 000 kronor.
 
 
 
Det är mer än bara checklistor när man sitter här framme
 
💙
 
För cirka en månad sen fick jag äran att flyga med Rasmus på hans line check då han blev utcheckad kapten. Jag fick också väldigt högtidligt överräcka hans fjärde stripe 👮🏼
 
 
två mycket läsvärda artiklar:
Svenska dagbladet - Så mycket tjänar SAS-piloterna
SVT Nyheter - Strejken, ditt eget fel
 

En ledig dag i Oslo

Igår skickade jag iväg båda ungarna på jobb och njöt av en ledig dag hemma. Eller hemma var jag inte speciellt mycket, var nämligen med några kollegor ute på Huk nästan hela dagen. Vi tog bysykkel dit och vädret var helt fantastiskt! Så vi hade det supermysigt i solen hela dagen, badade (årets första dopp, pinsamt dåligt att det var i Juni, MEN det var i havet), spelade volleyboll, kastade frisbee och drack öl. 
När klockan närmade sig halv 8 bestämde vi att det var dags att röra sig hemåt, så vi hoppade på bussen. Jag stack hem och duschade lite snabbt innan vi träffade hos Troy igen för att grilla och prata strunt. Kvällen blev väldigt mycket senare än vad jag hade planerat och jag var nog hemma runt 4 imorse, men vad gör väl det om hundra år? Är verkligen så glad och tacksam över att ha så fantastiska kollegor att man frivilligt väljer att spendera en hel ledig dag tillsammans med dem. 
 
Jag är ledig idag också men det regnar ute och jag ligger på soffan och gör så lite som möjligt, ska nog fortsätta med det resten av dagen också. Ikväll ska jag packa väskan för imorgon är det dags för 3+2 dagar på jobbet.
Puss o kram!
 
 
Kamilla hade med sin stjärna på 3,5 år, vi kom bra överens 😂😘 

Huk, the place to be 👌🏼☀️

Ny lägenhet, inflyttningsfest och lite jobb

Två veckor sen jag skrev sist och en hel del har hunnit hända. 
Den nya lägenheten jag har skrivit om tidigare har vi nu flyttat in i och börjar komma iordning ordentligt. Idag har jag och Jenny varit på Ikea för att fixa förvaringsmöjligheter. 
Igår hade vi inflyttningsfest och det var bara HUR kul som helst! Det var många som kom och stämningen var på topp :)
Jag har också hunnit jobba lite sen sist också, och jag har ÄNTLIGEN fått ha mitt första långa Londonstopp, nämligen i torsdags förra veckan. Vädret var superbra så jag verkligen njöt av att bara strosa runt på Oxford St och Covent Garden.
Vad annars då? Nja har gjort lite bus som jag tyvärr inte kan skriva om än, kanske blir nästa gång! Ska försöka uppdatera bättre, puss o kram!