Kanske man kan försöka se båda sidorna av myntet?

Jag blir så trött. Det är förmodligen bara de som lever under en sten som möjligvis har missat att mina svenska SAS-kollegor på FD har strejkat de senaste dagarna. Överallt på internet och på sociala medier läser jag inlägg av folk som fullkommligt spyr galla över SAS-piloterna och över hur de ens har mage att att strejka när de har en snittlön på 78 000 kronor.
Först och främst så vill jag bara säg att det är inte löner på 78 000 som de strejkar för! Och en lön på 78 000 har du när du har måånga års anciennitet i sällskapet. Har inte du löneutveckling där du jobbar också? Om inte, vad är det som hindrar dig från att bli pilot i SAS och tjäna 78 000 i månaden då? 
Den lönen de faktiskt strejkar för att få upp är de nyanställda styrmännens ingånglöner som ligger på 28 845 kronor i månaden. Det är inte många tusenlappar mer än vad jag har i lön och då jobbar jag i kabinen. Jag har heller inga studielån på cirka miljonen som vissa nyutbildade piloter har. 
 
Sedan 2009 har SAS tyvärr gjort stora förluster, (detta mycket på grund av att många väljer lågprissällskap, men det är en annan historia som vi kan ta en annan gång) och 2012 fanns det ingen annan utväg än att sänka de anställdas löner för att sällskapet inte skulle gå i konkurs. Lönerna sänktes med 15 ((!!!) procent, och nu är alla helt uppjagade över att piloterna vill ha 3,5 procent i löneökning istället för 2,2 procent som anses normalt. Ursäkta, men fick ni med er det att lönerna gick ner 15 procent för 4 år sen?  
 
Det är många som skriver att det är fräckt och bortskämt av piloterna som strejkar när de har så bra löner och att det finns andra som "förtjänar" att strejka för att deras löner "faktiskt är dåliga", tex sjuksköterskor, poliser, brandmän etc. Var är det argumentet aktuellt i en fråga om pilotstrejk? Vad är det som hindrar andra yrkesgrupper att strejka? Sluta gnäll över att andra strejkar när du har samma rättighet att göra det själv. 
 
Det är trist att det är så många som blivit drabbade av denna strejk, men man kanske kan försöka att så båda sidorna av myntet? Och ibland är det så drastiska åtgärder som strejk som behövs för att det ska ske något. Jag stöttar piloterna i denna strejk, och jag var själv beredd på att bli permitterad på grund av att mina pilotkollegor här i Norge också eventuellt skulle gå ut i strejk, men där kom de till enighet innan en strejk blev nödvändig. 
 
Jag skulle egentligen kunna göra en jättelång utläggning om detta men det känns inte lönt då de allra flesta ser på denna här strejken med något missvisande glasögon. Det är trist när folk ska uttala sig när man inte ens är en gnutta insatt i flygbranchen, men what to do?
 
Om folk bara visste vad för förutättningar pilotyrket ger och hur påfestande det faktiskt kan vara att jobba i flygbranchen så kanske de skulle förstå. Om vissa kunde se allt annat bakom den där höga lönen, så kanske de skulle inse att de är värda den lönen, och den löneökning som de strejkar för. Om de visste om allt ansvar, all press och den långa vägen de gått för att få den lön de har, kanske folk skulle förstå då. 
 
Jag får ofta frågan om jag inte är rädd när jag är på jobbet. Svaret är nej. Jag vet hur kompetenta och duktiga våra piloter är. Jag har en enorm respekt och stor tillit till mina piloter, om fler hade det kanske de skulle inse att det de strejkar för är helt rimligt.
Men folk ser bara en snittlön på 78 000 kronor.
 
 
 
Det är mer än bara checklistor när man sitter här framme
 
💙
 
För cirka en månad sen fick jag äran att flyga med Rasmus på hans line check då han blev utcheckad kapten. Jag fick också väldigt högtidligt överräcka hans fjärde stripe 👮🏼
 
 
två mycket läsvärda artiklar:
Svenska dagbladet - Så mycket tjänar SAS-piloterna
SVT Nyheter - Strejken, ditt eget fel
 
1 Åsa Karlsson:

skriven

Sjuksköterskor med 3 års studielån har 25000:- i ingångslön... Har inte samma möjlighet att strejka pga samhällsansvar. Så en 23- åring med inga studielån kanske ska vara aktsam med kommentarer!

Svar: Studielån på tre år är ca 165 000 och det har jag själv också då jag pluggade i precis tre år innan jag började jobba i flygbranschen. Vad jag ville sätta i kontrast till varandra var min ingångslön som kabinanställd (där du får en tre veckor lång kurs betald av sällskapet) mot vad styrmännens ingångslön är och den studieskulden de har på ca 1 miljon efter 2,5-5 års studier (ja de betalar simulatortimmar, instruktörer och flygtimmar osv själva).
Jag tycker också att en ingångslön på 25000 för en SSK:a är lite, men det är jävligt mycket gnäll över det istället för att faktiskt vidta åtgärder som exempelvis strejk för att faktiskt göra något åt det.
Alla har lika mycket rätt att strejka så sluta sitta och gnäll på andra yrkesgrupper när de strejkar, det är bara trams.
Sara

2 Parisaren:

skriven

Åsa, det där med samhällsansvar är bara en dålig ursäkt. Behövs en strejk och det finns fog för den så är det bara att agera. Kolla bara på fransmännen, där händer det saker när de strejkar, eftersom de gör det helhjärtat och skiter fullständigt i vem som drabbas. Strejkar man för sig själv eller för alla andra som inte är drabbade?

Svar: Mycket bra poäng!
Sara

3 Jeanette:

skriven

Urtramsigt att hänvisa till att alla andra skulle vara avundsjuka. Det märks att du inte förstår saker och ting.

Vårdpersonal och strejk är lite klurigare. Det kan räknas som samhällsfarligt och måste då avbrytas. Det är helt enkelt inte lika simpelt, men det visste du såklart inte.

4 Thea:

skriven

Väldigt bra skrivet! Men det är inte alla som är kompetenta nog att ta in informationen som du skriver. Vissa ser bara svart och vitt. Inte på det faktum att lönen har sänkts, att de bara begär 3,5 % mot snittet på 2,2%. En summa på 78 000 kronor kanske är vad snittet är men många är långt under snittet. Som du säger så är ingångslönen låg och risken hög. Det gäller att kunna sina saker utan och innan när man väl sätter sig och ska flyga ett plan fullt med passagerare. Så bra skrivet, jag instämmer och man kan inte jämföra päron och meloner. Man får se en bransch för sig, inte sjuksystrar vs piloter som många vill jämföra...

Kommentera här: